reklama

Med od medára alebo včelára?

Mnohí z nás už ani nepomyslia na kúpu včelieho medu z obchodov a čoraz viac hľadáme domáci med od včelára. Ale naozaj kupujeme med od včelára? Nie je to vlastne medár? Pozrime sa bližšie kto je kto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Hneď Vás mnohých idem uistiť, že takmer všetci kupujeme med o medárov a nie od včelárov. Medár je človek, ktorý sa venuje chovu včiel s primárnym cieľom produkcie medu často v čo najväčšom objeme. Samozrejme, robia to pre zárobok. Nechcem už riešiť dilemu, či aj med, ktorý je od mnohých medárov kúpení je v skutočnosti umelo vyrobený med z cukrového roztoku, len namiesto výroby v priemyselnej fabrike, ich včely vyrábajú priamo vo svojich úľoch. Ak by aj medár bol taký láskavý a nechal po cely rok včely bez prikrmovania a iba na jeseň po odobraní medových platov dokrmuje včely cukrovým roztokom pred zazimovaním, aj vtedy nemožno považovať takéhoto človeka chovajúceho včely za včelára. Stále je to medár. Včely prikrmované cukrom bývajú náchylnejšie na choroby a tak chovateľ musí, aj zo zákona, včely preventívne liečiť, minimálne proti včeliemu moru.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kto je vlastne potom ten včelár? Ide o chovateľa včiel, ktorý má včelárstvo ako hobby a uvedomuje si najvýznamnejšiu úlohu včiel, ktorou je z 95% opeľovanie rastlín. Rovnako pristupuje včelám citlivo, nekradne im med počas roka. Využíva maximálne odobratie nadbytočných zásob medu od včiel, ktoré im ostalo po zime. Zväčša sa to deje na začiatku novej včelárskej sezóny v mesiaci apríl. Takto vnímali naši predkovia život včiel a pristupovali k nim vnímavo a citlivo.

Teraz už viete, aký med vyhľadávať. Med od včelára má najvyššiu hodnotu kvality. Med od medára by som už viac nekúpil. Mimochodom, ak by ste chceli získať med ešte o úroveň vyššie, hľadajte med za studena lisovaný. Ide o med, ktorý sa nevytáča v medometoch. Totiž odstredivá sila v medomete dokáže enzymatické a aromatické látky medu zničiť oxidáciou vzduchu. Med za studena lisovaný sa vyrába mechanickým poškodením včelích plástov a med samovoľne mechanicky vytečie do nádoby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím, že za týchto dodržaných podmienok med môže byť skutočnou lahôdkou gurmánskeho zážitku, ktorý nepoznáme.

Dobrú chuť všetkým!

Karol Zavodsky

Karol Zavodsky

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Profesiou sestra. Mam zaujmy sirokeho zaberu. V sucastnosti sa externe venujem aj problematike klimaktickej zmeny, potravinovej sebestacnosti, postavenia sestry v spolocnosti. Mojou osobnou zalubou je obnova kulturnych pamiatok. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu