Hneď Vás mnohých idem uistiť, že takmer všetci kupujeme med o medárov a nie od včelárov. Medár je človek, ktorý sa venuje chovu včiel s primárnym cieľom produkcie medu často v čo najväčšom objeme. Samozrejme, robia to pre zárobok. Nechcem už riešiť dilemu, či aj med, ktorý je od mnohých medárov kúpení je v skutočnosti umelo vyrobený med z cukrového roztoku, len namiesto výroby v priemyselnej fabrike, ich včely vyrábajú priamo vo svojich úľoch. Ak by aj medár bol taký láskavý a nechal po cely rok včely bez prikrmovania a iba na jeseň po odobraní medových platov dokrmuje včely cukrovým roztokom pred zazimovaním, aj vtedy nemožno považovať takéhoto človeka chovajúceho včely za včelára. Stále je to medár. Včely prikrmované cukrom bývajú náchylnejšie na choroby a tak chovateľ musí, aj zo zákona, včely preventívne liečiť, minimálne proti včeliemu moru.
Kto je vlastne potom ten včelár? Ide o chovateľa včiel, ktorý má včelárstvo ako hobby a uvedomuje si najvýznamnejšiu úlohu včiel, ktorou je z 95% opeľovanie rastlín. Rovnako pristupuje včelám citlivo, nekradne im med počas roka. Využíva maximálne odobratie nadbytočných zásob medu od včiel, ktoré im ostalo po zime. Zväčša sa to deje na začiatku novej včelárskej sezóny v mesiaci apríl. Takto vnímali naši predkovia život včiel a pristupovali k nim vnímavo a citlivo.
Teraz už viete, aký med vyhľadávať. Med od včelára má najvyššiu hodnotu kvality. Med od medára by som už viac nekúpil. Mimochodom, ak by ste chceli získať med ešte o úroveň vyššie, hľadajte med za studena lisovaný. Ide o med, ktorý sa nevytáča v medometoch. Totiž odstredivá sila v medomete dokáže enzymatické a aromatické látky medu zničiť oxidáciou vzduchu. Med za studena lisovaný sa vyrába mechanickým poškodením včelích plástov a med samovoľne mechanicky vytečie do nádoby.
Myslím, že za týchto dodržaných podmienok med môže byť skutočnou lahôdkou gurmánskeho zážitku, ktorý nepoznáme.
Dobrú chuť všetkým!